- Geluidseisen airco

Geluidseisen airco aangescherpt

 Vanaf 1 april 2021 zijn er door onze overheid strengere geluidseisen gesteld voor (nieuw te plaatsen) airco’s. Hierbij gaat het om het geluid dat een airco maximaal mag produceren. Hierdoor kan helaas niet meer bij alle type woningen een airco geplaatst worden. Hieronder vertellen we u er zo veel mogelijk over!

Airco Installatie Best is dé specialist voor installatie en onderhoud
  Add a header to begin generating the table of contents

  Een airco maakt geluid

  Lees dit artikel goed door over geluidseisen airco

  De nieuwe geluidseisen voor airco's

  De nieuwe regelgeving geldt voor nieuw te plaatsen buiten opgestelde airco installaties voor warmte of koude opwekking voor zowel nieuwbouw als bestaande woningen. Dit geldt dus voor zowel warmtepompen als airco’s die worden toegepast bij woningen en woongebouwen. Voor zowel airco’s als warmtepompen geldt dat ze overdag niet meer dan 45 dB aan geluid mogen veroorzaken bij de woning van de buren, ’s nachts is deze norm 40 dB.

  Voldoen aan de wetgeving

  De grens van het aantal dB geldt dus op de perceelgrens. Dat betekent dat de installatie op voldoende afstand van de buren moet worden geplaatst of moet worden afgeschermd, zodat de 40 dB eis niet wordt overschreden. Er zijn verschillende manieren om aan de restricties te voldoen:

  Geluidsarme installatie

  De airco’s van Airco Installatie Best produceren over het algemeen vanaf 59 dB. Dat betekent dat onze airco’s niet geschikt zijn voor een appartement of (smal) rijtjeshuis.

  Afstand

  Door afstand tussen de buitenunit en de perceelgrens zwakt het geluid steeds meer af. Een airco mag dus meer geluid veroorzaken, maar dan moet de buitenunit wel op 3,5 meter afstand van de perceelgrens geplaatst worden!

  Geluiddempende omkasting

  Er kan een geluidswerende omkasting om de buitenunit geplaatst worden. Hiermee wordt het geluid gereduceerd..

  Lees dit artikel goed door over geluidseisen airco

  Welke woningen zijn niet geschikt

  Door de nieuwe geluideisen wordt het vrijwel onmogelijk om een airco te laten plaatsen bij appartementen en rijtjeshuizen.

  Appartementen

  Appartementen zijn niet geschikt door de kleine afstand tot de buren, zowel aan de zijkanten als aan de boven- en onderkant.

  Rijtjeshuizen met een smalle tuin

  Het geluid van de buitenunit van de airco zwakt af door afstand. Wanneer de afstand tot de buren klein is, dan zal het geluid maar weinig afzwakken totdat het bij de buren aankomt.

  Scroll naar boven